Smått och gott från växtriket    

lathyrus.jpg
Rabarberchutney

Rabarber c:a 1 liter
 (skuren i småbitar)

2 rödlökar
5 1/2 dl strösocker
1 krm chilipulver
1 krm cayennpeppar
1/2 msk malen ingefära
1 kanelstång
3/4 dl vatten

Skala och skär rabarbern i bitar, hacka rödlöken, blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka på svag värme utan lock i 45 till 60 minuter. Ös upp chutneyn på rena och varma burkar, sätt på lock och låt stå i två veckor. Chutneyn är hållbar i tre till sex månader om den förvaras kallt.

Gott till grillad kyckling eller annat kött, men även till dessertost som t ex Gorgon
zola eller liknande.



Sommarsoppa med mynta

Beräknat för fyra personer tar man:

1 liter mild yoghurt
1 finhackad ättiksgurka
2 flådda tärnade tomater
½-1 dl finhackad persilja
½ dl finskuren gräslök
salt eller örtsalt
nymald svart- eller vitpeppar
2 dl grön gurka i små kuber
1 pressad vitlöksklyfta
8-10 hackade blad av grönmynta eller
3 blad av pepparmynta (eller någon mynta som man tycker speciellt om)

Till dekoration tunna gurkskivor och ev myntablommor

Gör så här:

Vispa upp yoghurten med en vanlig visp eller elvisp. Blanda sedan ner allt det övriga
och sist färsk hackad mynta. Låt soppan stå och dra i minst en timme. Servera den kall
med tunna gurkskivor ovanpå.
 

Ärter och bönor brukar få plats också i en mindre trädgård. Har man ingen trädgård eller odlingslott duger det med balkongen.

Här är ett enkelt recept på en läcker sallad men en god sås till.

 

Sockerärtsallad med kyndel

För fyra personer kokas:

Ca 400 g rensade sockerärter eller vaxbönor.
Koka tills ärterna eller bönorna är nätt och jämnt mjuka (5-10 minuter).
Häll bort vattnet och lägg upp grönsakerna i en skål. Stänk över vinägersås och strö
på finhackad kyndel.

Servera med kokt potatis eller något annat plus ett gott bröd till.

Sås med citronmeliss och timjan (till exempelvis till sockerärter, rödbetor, purjolök och sparris)

1 dl finhackad persilja
½ dl finskuren gräslök
ca 12 blad citronmeliss
ca 1 msk färska timjanblad gärna också 1 msk blad av citrontimjan
90 g mjukt smör i klickar
3 äggulor
2 dl vispgrädde
citron (en aning vinäger)

Hacka persilja, gräslök och kryddblad fint och lägg över i en liten rostfri kastrull.
Mät upp alla övriga ingredienser och lägg ner dem i kastrullen. Ställ denna i en större kastrull som till hälften fyllts med hett vatten (=vattenbad). Sjud det hela under vispning tills såsen blir tjock och lite pösig. Smaksätt med salt, svart- eller vitpeppar och lite pressad citron. Servera såsen nylagad. Vill man förbereda det hela kan ju allt ligga uppmätt och klart i den lilla kastrullen – då går det fort att sedan laga såsen.
 


Örtvinäger

Lägg Timjan och ett par hela skalade vitlöksklyftor i en rymlig glasflaska- eller burk. Se till att proppa flaskan full med så många kvistar som möjligt.
Slå på vit vinäger och låt stå en månad. Ta därefter upp Timjankvistarna och vitlöksklyftorna. Sila vinägern.
Gott till sallader!
 


Plommonsylt

2 liter (1 kg) plommon
Saften av 1 citron
6 dl strösocker

Skölj plommonen (och räkna dem, så går det bättre att få bort alla kärnor).
Koka sakta upp plommon och citronsaft under lock i en gryta och koka sedan i ca. 20 minuter. Tillsätt sockret och hetta upp långsamt tills det har smält. Koka sylten utan lock i 15-20 minuter. Skaka grytan då och då men rör inte om. Ta bort grytan från värmen, skumma och ta bort plommonkärnorna med en hålslev. Låt stå i ungefär 15 minuter. Häll upp sylten i rena burkar och låt svalna. Förvara dem kallt.

 

Svartvinbärsmarmelad

1 liter repade svarta vinbär
1 vaniljstång
5 dl syltsocker

Lägg bär och vatten i en kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången och koka i 15 minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör i sockret, lite i taget. Låt koka upp och koka kraftigt i ca. 3 minuter. Gör geleprov och skumma. Låt därefter marmeladen stå i ca. 15 minuter, men rör lite försiktigt någon gång under tiden. Ta sedan upp vaniljstången och häll upp marmeladen i rena burkar och låt svalna.
Förvara dem kallt.
 


Svartvinbärskaka

150 gr mandelmassa
5 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 dl repade vinbär
75 gr kallt smör

Sätt ugnsvärmen på 200 grader. Smörj och mjöla en stor form (pajdegsform eller liknande).

Riv mandelmassa grovt. Vispa ägg och socker, blanda i mandelmassa och mjöl. Häll smeten i formen, strö i bären och tryck ner dem lite. Hyvla kallt smör över och även lite pärlsocker. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter.

Nästa sida